Helmiaratin ruokinta - omia huomioita sekä linkkejä

Muutamia huomioita arattien ruokkimiseen:

1.
Annan enemmän vihanneksia kuin hedelmiä. Olen itse todennut, että hyvä suhde on 3 palaa vihannesta ja 1 hedelmää. Välillä vuorottelen, joinain päivinä saa puolet hedelmää, puolet vihannesta. Annoskoot pyrin pitämään samana - suurin piirtein saman kokoinen pala kaikkea. Tuoreet kannattaa antaa aamulla, jotta lintu syö niitä päivän aikana. Yön aikana ne vain pilaantuvat.

Hyvä muistikikka on liikennevalot.
Esimerkiksi:
Vihreä = parsakaali, yrtit, pinaatti, idut jne.
Keltainen/oranssi =  Mandariini, melooni, keltainen paprika, maissi, porkkana jne.
Punainen: =  punainen paprika, marjat jne.

2.
Varsinkin näiden pienten arattien kanssa kannattaa varoa hyvin rasvaisia pähkinöitä ja siemeniä. Jos lintu ei lennä todella paljon, kannattaa olla tarkka näiden kanssa, ettei pääse turhaa lihomaan.

3.
Huomioi ihmisten herkkujen kohdalla linnun hyvin pieni koko. Sen elimistö kestää esim.sokeria vain todella minimaalisia määriä. Feedo saa 1-2 kertaa kuukaudessa nuolla pikkulusikkaa, minkä pää on kastettu hyla / laktoosittomaan viiliin tai jugurttiin näissä olevan sokerin takia. Feedo rakastaa näitä maitotuotteita niin paljon, että on mennyt kerran viilipurkkiin metallisen kannen läpi. Raejuustoa voi antaa silloin tällöin 1-2 palleroa tai kovaa juustoa saman verran. Kuivaa leipää saa myös satunnaisesti kynnen kokoisen palan. Kaikkea ihmisten himoamaa ei kannata antaa linnun edes maistaa - vaikka kuinka kerjäisi. Aratiti elävät todellä hyvin ilman pizzaa, chipsejä, sokeroituja mehuja, karkkeja yms.yms.
   Ehdottomasti kiellettyä on: Avokaado, kahvi, tee, suklaa... 

4.
Suosin vihanneksissa luomua, erityisesti niissä, mitkä annetaan kuorimatta tai kuori ne. Itse kuorin jopa paprikan siivut ja tomaatit. Pienikin määrä jotain hyönteismyrkkyä tms. voi olla haitallista näille pienille otuksille. Myös pelleteissä suosin luomuvalmistetta.

Ruokintalinkkejä:

Ruokintaohjeita Kaijuli ry:n sivulta

Kaijuli ry:n keskustelufoorumin ruokailu osio  

Papukaija.fi sivuston linkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti