keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Perustietietoa Helmiaratin hoidosta

Häkki ja välttämättömät tavarat
Häkin tulisi olla pinta-alaltaan vähintään 0,45m2 (yksi lintu, parille 0,50m2) mieluummin leveä kuin korkea - jotta lintu pystyy pyrähtelemään häkissä. Hoidon kannalta on parempi on monta pientä luukkua kuin muutama iso. Lintu on niin pikkuinen, että pääsee helposti karkailemaan jos oviaukko on liian iso...

Orret on hyvä olla kuorimattomia lehtipuun oksia (tosin rinsessoilla kestää kaarnaan tottuminen jonkin aikaa ennen kuin tajuavat poistaa sen itse :-D ). Niiden lisäksi meillä on pätkä liaania ja pari pedikyyriortta.

Näillä aratiella olisi hyvä olla jokin nukkumapaikka, kankainen teltta, pesäkoppi tms. Ne nukkuvat kyljellään tai selällään. Feedon tämänhetkinen nukkumapaikka näkyy kuvassa.

Jotkut näistä linnuista nukkuvat jopa häkin pohjapaperin alla, jos sellaista on käytössä.

Suurin osa arateista rakastaa vettä ja haluaa kylpeä joka päivä, joten helpoin tapa on tarjota uima-allas. Meillä on ollut käytössä aikaisemmin isommmille linnuille tarkoitettu ruokakuppi ja uuteen häkkiin hankittiin udulaatille yms pikkulinnuille tarkoitettu uima-allas. Lintu pystyy kylpemään siinä ihan hyvin. Uima-altaan vesi pitää muistaa vaihtaa päivittäin.


Erilaisia esim. puisia leluja on hyvä olla useampi.

Rinsessa on kova heittelemään ruokia ympäriinsä joten tuoreruoka tarjoillaan isoina paloina metallisesta "tikusta". Tuoreruuan osuus olisi hyvä olla ainakin 50% päivittäisestä ravinnosta.
Rinsessan varpaissa tuntui alussa kamalalta tuo pedikyyri-orsi joten omena-porkkana tajoilu oli helpompi syödä pää alaspäin...

Juomapullo on hyvä. Meillä on toiminut tuollainen jyrsijälle tarkoitettu.

Ja lintulamppu häkin päälle. Ehdottomasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti